2013. július 21., vasárnap

S2E3 - JULIAN SMITH - I'm Reading a Book


 


 Ezt a videót Julian Smith készítette. Sajnálatos módon őt hazánkban nem igazán ismerik, ha csak abból indulok ki, hogy a Facebook oldalát rajtam kívül csak egy ismerősöm kedveli. Julian az utóbbi években nagyon aktív volt és ennek köszönhetően hatalmas figyelőtábort szerzett magának a videóival, amik között volt rövidfilm és zenei mű is. Legnézettebb rövidfilmjét a "Julian Smith - Hot Kool Aid"-et több, mint 17 millióan látták (pontosan: 17 171 562-en). 

Az I'm Reading a Book című klip elején főhősünk épp, romantikus képbeállítással, az ablak előtt ülve olvas egy könyvet otthon. Kapucnija a fején, ezzel is mutatva a külvilágnak, hogy most ne zaklassák.
A következő pillanatban barátnője, egy nagy mosollyal a száján, belép az ajtón kezében tartva az ételt amit szerelmének készített. Valószínűleg még nem ismerte meg pasija minden szokását, mert meglepődik a szám refrénjén: Könyvet olvasok, sose szakíts félbe amíg könyvet olvasok!
Szegény kapucnis olvasót az autójában ülve sem hagyják nyugodtan bújni a könyvét, mert a rendőr is odajön, hogy tekerje le az ablakot, de ő csak ennyit mond: I'm reading a book, pig, I'm reading a book! Don't you ever interrupt me while I'm reading a book!
A feldühödött olvasó a könyvtárban elmeséli nekünk, hogy őt ott görbe hátúnak hívják és azt is az orrunkra köti, hogy még sohasem fizetett a könyvtári könyvekért, mert csak leveszi a polcról a könyveket és ha bárki ránéz, akkor: I'm reading a book, man, I'm reading a book!
Egy szülinapi partin is felbukkan olvasónk és meglátja, hogy valami "hülye gyerek" könyvet kapott. Magáévá teszi a könyveket és a sarokban ülve kideríti mi is történt Hook-kal a Pán Péterből. Hook, book, haha. Jön a kissrác, hogy megnézze miért tették ezt vele, de őt is lealázza az olvasó. Miután túl van ezeken a megpróbáltatásokon felteszi a költői kérdést: Miért szakítanak félbe folyton ezek az emberek? Mit tehetnék, hogy lássanak?
Ezután visszatérünk az ablakhoz ahol most még romantikusabb a beállítás, de szép szavak helyett csak fenyegetőzést kapunk a kapucnis olvasótól: Hogyha valaha félbe szakítanál, megláthatsz egy darabot a kellemetlen énemből!

A szám ferde tükröt tart a nem olvasó társadALOM elé, de nem kell elkeserednünk nagyon, mert az olvasókat is szemétnek ábrázolja. Ha könyvet már nem is olvasunk, attól még különböző internetes írások úgy is a szemünk elé fognak kerülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése